Andreas Liljenrud arbetar som tillförordnad regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg. Han gick RePro som en digital resa under pandemiåret 2021. Läs mer om hur han resonerar om ledarskap och välbefinnande, där han bland annat lyfter fram vikten av att vara ärlig mot sig själv och att investera tid i sina relationer.
Vad är välbefinnande för dig?
Välbefinnande är en sorts grundplattform för mig som människa att utgå från. Det är också en upplevelse av trygghet. Att känna att jag är på en bra plats gör att jag kan tackla utmaningar och ta ansvar för att se till att mitt välbefinnande kan få ta plats i livet. Jag brukar ofta ställa frågan ”är du på en bra plats i livet?” både till mig själv och dem jag jobbar med.
Hur prioriterar du ditt välbefinnande?
Jag försöker verkligen att återkommande ställa frågan till mig själv om jag känner att jag är på en bra plats – mentalt, fysiskt, sammanhangsmässigt. Jag har också försökt att ta svaren jag fått på allvar. Det har lett till många förändringar, ibland genom byte av jobb eller flytt till annan ort, men det finns inte någon grundtanke om att tro att gräset är grönare någon annanstans. Att söka välbefinnande handlar lika ofta om att utveckla den plats jag befinner mig på och göra något bättre av den. Det handlar också om mod – att våga lyssna på mig själv och att våga förändra. Belöningen är att jag hamnar på en plats där jag mår bättre. Den känslan är omistlig.
En annan viktig sak är att ta hjälp av andra, att spegla mitt liv. Att samtala med andra om mina tankar. Jag har varit chef och ledare i många år och sett hur viktigt det är med handledning och coaching där dessa frågor tas upp. Det är grundläggande för att fungera väl i sitt jobb.
När har du lätt för att prioritera ditt välbefinnande och när är det svårt?
Självklart är det svårt när man ställs inför dilemman som är svåra att påverka. Där kan lojalitet i relation till ett uppdrag vara en faktor som spelar in och jag kan få göra avkall på mitt eget välbefinnande. Men, det kan också vara en del i välbefinnandet att vara efterfrågad att känna att jag är relevant i ett sammanhang. Återigen får jag ställa mig frågan om jag är på rätt plats, vad jag kan göra för att påverka. Det handlar om att inte låta sammanhanget ta över makten över mitt liv och vad jag tar för action för att säkra att det som är viktigt för mig får plats. Det kan vara svårt ibland.
När är det lätt då? Jo, när jag upplever tillit, upplever att jag får mandat att ta makt över mitt eget liv, när jag ges möjlighet att vara delaktig ihop med andra. Ett av de övergripande målen i svensk jämställdhetspolitisk är att alla vi män och kvinnor ska ha makt att forma samhället och vårt eget liv. Känner man att man inte har det blir det svårt. Jag kan hjälpa mina medarbetare att känna detta – att de har makt att påverka. Jag kan lyssna på dem och ge dem förutsättningar för att kunna fungera. När man får möjligheter till makt att forma sitt eget liv då följer ofta tillfredsställelse och välbefinnande med.
Jag försöker hålla en grundläggande tråd kring vad vi människor behöver för att fungera i ett samhälle, sociala kontexter, arbetsliv osv. Makt över sitt eget liv, en trygg plats och sammanhang där man ges tillit. Det skapar tillfredsställelse. Till exempel ”Det finns plats för mig att gå i skogen”, det ger välbefinnande. Det förutsätter att det finns tid att gå i skogen. Jag pratar mer om kontexten för välbefinnande, att det finns en tillit.
Andreas tre tips om ett gott välbefinnande:
- Var ärlig mot dig själv om vad som är viktigt på riktigt
- Investera tid i dina relationer
- Ha mod att förändra om det behövs, vårda det som redan är bra