Carin Peters arbetar med regional utveckling på Region Skåne. Hon har lång erfarenhet av regional utveckling och jobbar idag bland annat med elektrifieringsfrågan och samverkansfrågor mellan regioner. Läs mer om hur hon resonerar om vad välbefinnande är för henne.
Vad är välbefinnande för dig?
För mig är välbefinnande att känna balans mellan det privata och professionella, att ha möjligheten och verktygen att göra det. Jag och många med mig upplevde att pandemin gav utrymme till en bättre sådan balans med mer tid att spela på. Samtidigt blev det också svårare och jag upplevde ibland en ökad förväntan om att vara tillgänglig utanför arbetstid. Ibland kände jag ett behov av att svara fast jag fick mail kl 23 för att visa att jag var intresserad och engagerad. Så var det delvis förut, men det blev mer och värre under pandemin. Att vara efterfrågad är också en del av välbefinnandet, att det finns folk som tycker att min input är viktig. Så, får jag en fråga sent på kvällen kan det bli konflikt mellan att få respekt för min tid och känslan av att vara efterfrågad som är positiv.
Hur prioriterar du ditt välbefinnande?
Jag ser till att vara lite snäll mot mig själv. Jag har blivit bättre på att avgränsa mina uppdrag med åren och också blivit tydligare gentemot uppdragsgivare. Jag ser till att avsätta tid för att träna på lunchen ett par gånger i veckan. Det handlar också om att komma tillbaka till kontoret. Jag är en social person och tycker om att vara i sammanhang med människor – dessutom får man minst lika mycket gjort genom att ta sig tid att fika med kollegor som att ha ett digitalt möte. Det blir också lättare att sätta gränsen mellan arbete och fritid när jag har ett kontor som jag fysiskt lämnar när arbetsdagen är slut.
När har du lätt för att prioritera ditt välbefinnande och när är det svårt?
När jag får tidsnöd är det svårare att prioritera välbefinnandet. Jag går då in i ett arbetsmode som handlar om att få saker och ting ur händerna och då får välbefinnandet stå tillbaka ett tag. Min arbetssituation har en väldigt varierad arbetsbörda. När det kommer mindre intensiva perioder gäller det att ta tillbaka de där perioderna där det blir lite mera. Så, det är viktigt att sätta in på välbefinnandebanken under lugna perioder så att jag har att ta av när det blir mera stressigt.
När det händer svåra saker i världen är det lätt att fångas med i negativa tankespiraler. Då kan jag tappa fokus och arbetsuppgifterna kan te sig lite triviala. Vad spelar det för roll om vi har ett vänortssamarbete med en dansk region när folk flyr för sitt liv ett par timmar bort? Men ibland kan man också hitta trygghet i att göra vardagliga saker – att fortsätta med mina frågor, att fortsätta jobba med det jag ska även om pushnotiserna kommer hela tiden.
Carins tre tips för ett gott välbefinnande:
- En sak i taget
- Du kan inte göra allt, tänk good enough
- Andas