Catti Sammelin jobbar som kriskommunikatör på Länsstyrelsen i Kronobergs län. I sin roll har hon hand om kriskommunikation samt försvars- och beredskapsfrågor. Närmast kommer hon från en period där hon jobbat med pandemin i ett och ett halvt år. Efter att många av hennes kollegor gått RePro var det naturligt att gå utbildningen och när erbjudandet om RePro-labbet kom kändes det självklart att fortsätta.
RePro-labbet har hjälpt Catti i flera av de processer hon är inne i på arbetet. Ibland kommer det upp hinder som det inte sätts ord på. Det går ofta att känna på sig och då gäller det att våga fråga.
– I RePro-labbet har vi har pratat om att ha modet att ställa de svåra frågorna, berättar Catti. Att stå kvar i vart jag vill nå, på ett sakligt sätt. Många gånger är det lätt att identifiera vad som ska göras men exakt hur det ska gå till är svårare. Det är viktigt att det inte blir fluffiga beskrivningar av hur vi ska komma dit vi vill.
Att finna sin avsikt
I RePro-labbet pratar man om att finna styrkan i sin egen avsikt, något som Catti har uppskattat.
– Vi har pratat mycket om att identifiera sin egen intention, vad jag vill med mitt ledarskap och att våga stå kvar i det, säger Catti. Att våga ta steget upp på balkongen – att ställa mig vid sidan om och få överblick kring vart vi befinner oss i processen. Vad är det som behöver göras?
– Det handlar ibland om att ta tag i elefanten i rummet. Men det kan också handla om att våga låta bli att komma med lösning i allting, att ha modet att våga låta det ta tid.
Trygghet är grunden
Att våga lyfta det som är svårt och jobbigt på arbetet handlar enligt Catti om detsamma som i livet i övrigt. Ju bättre man känner sig själv, ju tryggare man är i sig själv, desto mer vågar man släppa in andra och visa det man inte har svar på.
– Adaptiva processer svänger och det finns ofta inte bara en lösning utan flera, säger Catti. Det handlar om att komma fram till den rätta vägen – många gånger tillsammans. Och här behöver jag som ledare lita till processen. Att inte bara driva på utan våga backa av lite och ge plats för frågetecknen att bara få finnas där.
Ett sammanhang för det svåra
RePro-labbet har gett stöd på många sätt, tycker Catti. Dels genom verktygen som presenterats men också i att ge ett sammanhang för svåra frågor.
– Triaderna, där vi diskuterar i grupper om tre, har varit fantastiska. Att lyfta sitt problem, ha folk som lyssnar och ger feed back och nya inspel. Det är ofta väldigt djupa frågor som kommer upp som många gånger inte är så lätta att diskutera. Här får de och jag ett sammanhang.