Peter Kempinsky har under stora delar av sitt yrkesliv arbetat med komplexa samverkansprocesser mellan aktörer i samhället. För tio år sedan träffade han Marie Kaufman och Anna-Eva Lohe på Next Stop You och en idé om en utbildning skräddarsydd för regionala processledare föddes.
RePro gör nu sin 20:e omgång och Peter Kempinsky konstaterar att förmågan att kunna leda komplexa processer och få många att samverka kring svåra frågor är viktigare än någonsin – på alla arenor.
RePro är hårdvara och mjukvara i kombination
RePro är inte en chefsutbildning utan en ledarutbildning. Den är framtagen för personer som är satta att leda komplexa processer men inte har ett formellt chefsansvar, vilket gör den unik. Frågor inom det regionala arbetet är många gånger komplexa med många dimensioner och lager och det finns inte alltid någon formell ordning om vem som bestämmer. Det är den utmaningen och det sammanhanget Repro adresserar.
RePro integrerar tre perspektiv; arenan processledaren agerar på med hårda fakta kring det regionala utvecklingsarbetet, en verktygslåda för processledning med konkreta vägar att ta framåt och slutligen det personliga ledarskapet och att bottna i processen som individ.
– Det tänker jag är själva poängen med RePro och en viktig del i framgången, säger Peter Kempinsky. Det är inte bara hårdvara eller mjukvara utan en kombination som dessutom vävs ihop.
Processledarens komplexa roll och uppdrag
En processledare arbetar inte sällan i projekt som sträcker sig över lång tid, som kanske inte har någon konkret början och slut. En typisk process kan handla om att få ett antal kommuner och statliga myndigheter och näringslivsrepresentanter att enas om en gemensam handlingsplan för regional utveckling. Det är frivilligt och bygger på att alla har ett intresse för att samverka och här har processledaren en viktig roll.
– Du ska få ett antal aktörer att dra åt samma håll, vilja bidra och hitta gemensamma vägar kring en gemensam fråga. Du har ansvar för frågan men många gånger inte ett riktigt tydligt mandat och det kan vara en stor utmaning, berättar Peter Kempinsky.
I vissa sammanhang är processledaren mer en facilitator. Han eller hon sitter då endast på en pusselbit och måste hitta, samverka med och leda andra som har sina. Ofta är det en blandning av olika aktörer i dessa processer – akademin, näringslivet, ideell sektor och kollegor i den egna organisationen. Var och en är bunden av förutsättningar i sin egen roll, även vad gäller lagstiftning.
– Det gäller att hitta och frigöra möjligheter, se vilken väg man kan gå givet alla dessa förutsättningar, fortsätter Peter Kempinsky.
RePro fyllde angelägen lucka
Traditionella chefsutbildningar finns det gott om. Processledare har många gånger inte en formell ledarposition i egna organisationen men ett komplext uppdrag och ganska svagt mandat. Det fanns en tydlig lucka som behövde fyllas här och Peter Kempinsky ser att med RePro hittades en form som tog hand om kontexten, verktygslådan och det personliga ledarskapet.
– Jag tror att vi adresserade något som var väldigt angeläget för en målgrupp som var svältfödd och satt med komplexa frågor att lösa i knät, berättar Peter Kempinsky. Många organisationer har haft flera medarbetare på RePro och det har landat så bra när de kunnat samverka kring arbetssätt och utmaningar efter kursen.
Formen för utbildningen har också varit en framgång; att samlas på internat och ge dessa frågor fullt fokus och möjlighet att fördjupa sig under ett drygt dygn vid fyra tillfällen.
För Peter Kempinsky personligen har det varit en chans till utveckling och personligt växande att jobba med RePro och när han får berätta om något minne som sticker ut är det ett av kursmomenten han lyfter. På internatens kvällar finns en övning som heter Lägerelden där deltagarna på ett personligt plan får dela med sig om sitt ledarskap och vad som inspirerar dem.
– Det har varit fantastiskt fina kvällar som adderat djupa dimensioner kring det här med ledarskap, även för mig personligen.
Samverkan kring svåra frågor och betydelsen av ”trust”
Utrymmet för personligt ledarskap minskar inte i svåra tider utan tvärtom och Peter Kempinsky konstaterar att vår samtid behöver processledarens förmåga till överblick och navigerande i komplexa landskap i allra högsta grad. Ett tydligt exempel på betydelsen av personligt ledarskap är Zelenskyjs agerande för utvecklingen i Ukraina. Men det finns fler bevis på att behovet av ledarskap med mål att få många att gå samman för att lösa komplexa utmaningar blir allt större. Miljöfrågan och klimatomställningen är ytterligare områden där vi behöver gå samman.
– Komplexiteten i sig kring dessa frågor kan göra att man retirerar in i att ”jag sköter mitt så får de andra sköta sitt”, berättar Peter Kempinsky. Här behövs ledning, samarbete och inte minst en stor portion tillit mellan parterna, något många gånger ses förbi och förminskas.
– Tankarna kring socialt kapital och tillit mellan aktörer – att jag kan lita på att om ngn säger att de ska göra ngt så gör de också det – är alltid grunden och kittet i dessa typer av samarbeten. Trust. Sverige är ett land där grundtilliten alltid varit förhållandevis hög och det behöver vi värna om. Min känsla är att vi nog har tagit mkt av det sociala kapitalet för givet, men det är något som måste vårdas och värnas.
– Det finns alltid ett ingångsvärde av tillit att utgå ifrån. Är det på plus går det bra, är det på minus är det mkt svårare. Vid ett yttre hot stärks många gånger tilliten i gruppen och det blir en otrolig kraft när det sker, berättar Peter Kempinsky.
Att hålla perspektivet relevant!
Perspektivet som RePro adresserar är i allra högsta grad fortsatt relevant, ser Peter Kempinsky, och genom åren har utbildningen utvecklats, förfinats och anpassats efter förutsättningarna. Detta inte minst under pandemin då programmet genomfördes digitalt.
– Det handlar om att hitta målgruppen, sammanhanget och tydligheten. Det arbetet måste fortgå. Jag kan inte säga hur just nu – jag är för långt från den arenan i och med min pension för ett par år sedan. Men utvecklingen sker i nya program och förfiningar av det som erbjuds. Vi behöver fortsätta göra perspektivet relevant för befintliga och delvis nya målgrupper.
Att RePro överlevde pandemin och nu går in i sin 20:e omgång och att utvecklingen av programmet fortgår talar sitt tydliga språk. Peter Kempinsky ser tillbaka på utvecklingen av RePro som något av det viktigaste han åstadkommit under sitt yrkesliv.
– Jag har gjort ett antal sådana här utvecklingssatsningar genom karriären, har utvecklat många koncept jag trott på och lanserat med skiftande framgång. RePro är en av de saker jag gjort som jag är mest glad och stolt över. Det kändes att det fyllde ett behov och en funktion – att det var angeläget – och det känns fantastiskt kul, avslutar Peter Kempinsky.