Flernivåstyrning och regional samhandling var temat på årets Academy in Action som är den årliga mötesplatsen för alla som diplomerats från Regionala Processledarprogrammet.
En stor del av de riktlinjer som kommuner, regionalt utvecklingsansvariga organisationer och nationella myndigheter har att förhålla sig till är initialt formade av EU.
Många av de tjänstepersoner som driver processer på regional nivå konstaterar att de i sitt arbete har att ta hänsyn till mål och innehåll som sätts inom ramen för exempelvis sammanhållningspolitiken. Vad flera inte tänker på är att alla direktiv som ges av EU är påverkbara av samma tjänstepersoner som på regional nivå dagligen möter direktiven.
Vid årets Academy in Action underströk de två föreläsarna Thomas Westerberg och Håkan Ottosson, vikten att ta sig tid att engagera sig i dialogen med EU för att påverka den egna situationen. Budskapet under dagen var att om du inte är nöjd med ramarna för vad t ex strukturfonderna bidrar med, gör då något åt det!
Möjligheten att påverka inriktningen inom EUs olika instrument och verktyg är förhållandevis goda. Men du kan inte göra det själv. För att uppnå förändring krävs att förslagen upprepas flera gånger och av många aktörer. Det krävs att inte bara den egna regionens politiker och tjänstepersoner vid regionens olika organisationer sluter upp bakom förslaget. För att nå framgång ska också andra regioner gärna även från andra länder ställa sig bakom.
Vid Academy in Action pekades på att processen med att gå från positionsförslag till att kommissionen och parlamentet tar beslut kräver samhandling både i horisontella som vertikala led. EU:s flernivåstyrning har på ett tydligt sätt skapat behov av samhandling både mellan aktörer i den egna regionen som med andra regioner, organisationer inom EU och kommissionen.